Koža je zdrava u onoj mjeri u kojoj smo oprezni i pažljivi. Mnogi današnji proizvodi za kožu i njegu nisu čisti u pogledu sastojaka. Shodno tome, koje štetne sastojke u kozmetici trebamo izbjegavati?

Sjećate se uzrečice da su oči ogledalo duše? Sigurni smo da se sjećate! A jeste li ikada čuli uzrečicu kako je koža ogledalo zdravlja? I u to smo sigurni :) 

Mnogi ljudi, uključujući i liječnike, stanje naše kože vide kao odraz našeg općeg zdravstvenog stanja. 

Problemi s kožom, dakle, mogu ukazivati na određena unutarnja zdravstvena stanja koja su izazvana, primjerice, zbog hormonalnih problema, autoimunih bolesti ili alergija. 

Kao najveći organ našeg tijela, kožu možemo shvatiti kao oznaku, granicu ili barijeru između unutarnjih organa i vanjskog svijeta. 

Koža se sastoji od tri glavna sloja: 

 • epiderma 
 • derma 
 • potkožno tkivo 

Svaki od tih slojeva obavlja svoj specijalni zadatak i ima specifičnu funkciju kako bi koža bila zdrava i lijepa. 

Zato u ovom blogu raspravljamo i govorimo o najčešćim štetnim sastojcima u kozmetičkim proizvodima, zašto ih izbjegavati te ćemo ponuditi nekoliko savjeta za upotrebu sigurnijih kozmetičkih proizvoda. 

Sastojci koji se pronalaze u kozmetici nisu uvijek poželjni

ŠTO SU TOKSINI? 

Ukratko – toksini su kemijske tvari koje mogu biti štetne za zdravlje, a generalno možemo govoriti o prirodnim i umjetnim toksinima. 

Kada malo proanaliziramo cjelokupnu općenitu sliku, toksini se nažalost mogu pronaći u: 

 • zraku 
 • vodi 
 • hrani 
 • kozmetici 

Govoreći samo o kozmetici, postoje poznati toksini poput Formaldehida koji se pronalazi u nekim kozmetičkim proizvodima. 

Njegova uloga je sprječavati rast bakterija u proizvodima na bazi vode, a zajedno sa spojevima koji ga otpuštaju mogu se nalaziti u: 

 • šamponima za tijelo 
 • bojama i gelovima za kosu 
 • šamponima za djecu 
 • lakovima za nokte… 

Toksini iz kozmetike u tijelo mogu prodrijeti na više načina

NA KOJI NAČIN JE KOŽE IZLOŽENA? 

Budući da je koža, kako smo naveli, barijera unutarnjeg i vanjskog svijeta organa i svijeta, toksini iz kozmetike mogu prodrijeti na nekoliko načina. 

Usne su, kao što svaka žena zna, adut zbog kojeg se može ostaviti utisak, dojam, pamtljivost i čista estetika. 

Međutim, toksini mogu ući u naše tijelo prolaskom kroz usne kada se koriste klasični proizvodi poput balzama, sjajila i ruža. 

Nadalje, kada je riječ o, primjerice, bojama za kosu, šamponima i regeneratorima – toksini mogu prodrijeti u kožu prolaskom kroz pore i folikule dlake. 

Naposljetku, nanošenjem šminke, kreme, losiona i sličnih proizvoda – toksini ugrabe priliku prolaskom kroz gornji sloj kože.

Štetnih sastojaka ne nedostaje, a opreza nikad dosta

NAJČEŠĆI ŠTETNI SASTOJCI 

Iako toksina koji narušavaju zdravlje, funkcionalnost i estetiku kože ima zaista puno, navest ćemo neke od najčešće pronađenih štetnih sastojaka koji imaju svoju funkciju u sklopu izrade proizvoda. 

Tako su, primjerice, parabeni konzervansi koji se koriste s ciljem sprječavanja rasta bakterija i plijesni te mogu imitirati dijelove hormona u tijelu. 

Triklosan može biti štetan za jetru i bubrege jer je triklosan zapravo antibakterijski sastojak koji se nalazi u proizvodima za oralnu higijenu ili njegu kože. 

Aluminij je, na primjer, povezan s demencijom i Alzheimerovom bolešću, a nažalost, može ga se detektirati u nekim dezodoransima. 

Benzen se može pronaći u određenim proizvodima za njegu kose i kože, a najveći problem kod benzena jest taj što je kancerogen. Slična je priča i s ftalatima koji se još mogu pronaći u lakovima za nokte, a funkcija mu je omekšavanje plastike. 

Tu su još kancerogeni sastojci poput formaldehida koji se koristi kao konzervans ali može izazvati određene iritacije – primjerice – očiju ili kože. 

Umjetni mirisi su nam svima poznati i u nemalom broju slučajeva mogu izazvati iritaciju kože ili neke određene alergijske reakcije.

Potrebno je čitati deklaracije i provjeriti sadržaj proizvoda

ŠTO UČINITI? 

Kako uvijek navodimo kada smo u prilici –  potrebno je čitati deklaracije proizvoda i pomno pratiti što proizvod sadrži. 

Znamo kako nam svakodnevne životne situacije često ne dozvoljavaju takav luksuz, ali s obzirom da se radi o zdravlju – vrijedi pokušati izdvojiti vrijeme. 

Nadalje, najpouzdanija je kupnja kod onih proizvođača koji su provjereni i kvalitetni. U moru informacija na internetu – uvijek možemo potražiti recenzije određenih proizvoda. 

Na kocu, ono što je uvijek poželjno i korisno jest pronaći kvalitetne proizvode s oznakama poput organsko ili prirodno. 

Dakako, ništa nije kruti jamac, no barem nas deklaracije i opisi mogu uputiti čime je naš željeni proizvod napunjen.