Indijski mirisni štapići su nevjerojatno sredstvo kojim možemo dom pretvoriti u oazu za potpuno opuštanje i mir. Koliko je poznato, mir uma i tijela danas je postala rijetkost, ali ga itekako možemo pronaći uz tradiciju Indije.

Sigurni smo da vrlo dobro znate da su mirisni štapići neizostavan dio indijskog kulturnog nasljeđa.

Iako se pojavljuju u mnogim narodima, mirisne štapiće uvijek vežemo za indijske, što onda naravno, nije slučajno.

Indijske mirisne štapiće povezujemo s vremenom još od drevne hidnuističke knjige Vede koja je nastala prije 2500 godina.

Zapisi upućuju na tadašnje korištenje nekih oblika mirisa, a prvu popularnost  nalazimo u 5. stoljeću prije Krista.

Naime, u to vrijeme budistički svećenici koristili su mirisne štapiće u svojim obredima pa se nova navika brzo širila na sve dijelove Indije.

Zatim je indijski kralj Harsha u 7. stoljeću tražio da se u svim hramovima koriste mirisni štapići; što je bio preduvjet za svakodnevno korištenje.

Srednji vijek bio je plodonosan jer su se štapići počeli dekorativno izrađivati gdje su predstavljali sliku ili ikonu bogova i životinja.

Kasnije, razvojem različitih tehnika te zbog različitih vrsta materijala (drvenih smola i biljaka) mirisni štapići postali su neizostavni dio indijske kulture.

Budući da su se u 19. stoljeću počeli proizvoditi masovno, postali su poznati diljem planete, a o vrstama mirisa ne trebamo posebno govoriti.

Unatoč tehnologiji i industriji, mnogi znalci danas koriste tradicionalne tehnike i drevne recepture koje su se pažljivo prenosile s koljena na koljeno.

Kulturni fenomen u kojem se još uvijek koriste tradicionalne tehnike izrade (foto: pexels)

KAKO SE INDIJSKI MIRISNI ŠTAPIĆI IZRAĐUJU?

Budući da je danas, naravno, prisutan utjecaj tehnologije za masovnu proizvodnju gotovo svih stvari, tako je prisutan i u izradi mirisnih štapića.

Međutim, specijalnost ovog kulturnog fenomena jest u tome da se još uvijek koriste tradicionalne tehnike u kojem se mirisni štapić izrađuje, primjerice, od:

 • drvenog praha
 • smole
 • biljnih ulja
 • tradicionalnih začina

Kod mirisnog štapića važno je napraviti kvalitetnu osnovu, odnosno sastojke, a obično se drvenog praha dobiva osnova štapića.

U izradi štapića mogu se koristiti različite vrste drvenog praha koji se miješa s vodom dok se ne dobije efekt paste s posebnom glatkoćom.

Takva struktura u obliku štapića suši se na suncu, a zatim je bitan element smole koja je važna za sam miris.

Smolu je, također, moguće dobiti iz stabala i biljaka, a kako bi proizvođač dobio željeni miris – kombinira različite vrste smola.

Naposljetku, pogodili ste, dobiveni drveni prah i smola se miješaju, ali na suhom i poprilično čistom prostoru kako ne bi došlo do “zagađenja” materijala.

Kada je sve dobro i kompaktno spojeno u jednu vrstu homogene smjese – dodaju se različita ulja kako bi profiltrirao miris, tj. kako bi bio što kvalitetniji.

Sva tehnika na koncu dovodi do samog oblikovanja mirisnog štapića za kojeg je važno da se kvalitetno osuši.

Važno je napomenuti kako je izrada mirisnih štapića vještina koja uključuje:

 • pomnu pripremu sastojaka
 • pažljivost u dugotrajnoj i preciznoj izradi
 • znanje o kombinaciji različitih prirodnih materijala

Mirisna atmosfera kao vrsta terapije za duh i tijelo (foto:pexels)

ZNAČENJE RAZLIČITIH MIRISA

Budući da postoje različiti mirisi indijskih mirisnih štapića, kao što svi znamo – svaki dio određenog mirisnog utjecaja ima svoju svrhu.

Upravo zato se svaki od različitih mirisa koristi u određenim situacijama te svaki miris ili kombinacija ima svoje značenje.

Najčešći mirisi mirisnih štapića su primjerice od:

 • kadulje
 • jasmina
 • ruže
 • lavande
 • sandalovine
 • općenito mješavine biljnih ulja, začina i drvenog praha

Kako bismo približili duhovnu filozofiju indijskih mirisnih štapića, navest ćemo neka značenja pojedinih mirisa.

Budući da je kadulja biljka s intenzivnim mirisom, tako se, primjerice, koristi za poboljšanje raspoloženja i uklanjanje negativne energije.

Jasmin je, s obzirom na slatki miris, u funkciji poboljšanja u ljubavi, odnosima s drugima i sa samim sobom.

Funkcija mirisa od ruže je, primjerice, borba protiv anksioznosti, depresije i stresa zbog umirujućeg efekta.

Dakle, već u osnovnim mirisima nailazimo na poseban pristup stvarnosti u kojoj je ljudska dobrobit na prvom mjestu.

Pronaći mir možda i nije tako teško kao što se misli (foto:pexels)

TERAPEUTSKI UČINAK

Indijski mirisni štapići koriste se za mirisnu atmosferu te za aromaterapiju; svaki miris dotiče različita područja ljudskog postojanja.

Shodno tome, u prisutne vrste terapija današnjice, uključujući i Zapad, uključen je i ovaj pristup poboljšanja našeg zdravlja.

Indijski mirisni štapići i aromaterapija su, u tom smislu, komplementarni te samo mogu pomoći čovjeku da se, nakon napornog dana, napokon malo opusti.

Kako je ranije navedeno, terapija mirisom zapravo je način kako da potpomognemo nositi se sa svakodnevnim izazovima.

No da bi zaokružili priču o indijskim mirisnim štapićima – moramo spomenuti i njihovo korištenje u meditaciji i duhovnosti.

Svi značaji mirisnih štapića dolaze do izražaja kada obuhvatimo njihovu funkciju koja je duboko tradicionalna, kulturna i religijska (foto: pexels)

MEDITACIJA I DUHOVNOST

Već stoljećima štapići su neizostavni u proceduri u duhovnosti, bez obzira na oblike izražavanja duhovnog; u molitvi, meditaciji itd.

Od prostora za meditiranje, tehnike fokusa i meditacije, koncentracije… sve se može postići pomoćnim sredstvom u obliku mirisnih štapića.

Svi značaji indijskih mirisnih štapića dolaze do izražaja kada obuhvatimo njihovu funkciju koja je duboko tradicionalna, kulturna i religijska.

I danas, mirisni štapići imaju jednaku važnost kao i prije, lako su dostupni, ali se ipak treba biti na oprezu prilikom kupovine.

Naime, kao i kod mnogih stvari, valja provjeriti kvalitetu i porijeklo štapića te, ako je moguće, provjeriti jesu li rađeni na ispravan način.

Povijest indijskih mirisnih štapića je, zapravo, priča o razvoju kulture i religije koja svoj utjecaj pronalazi i kod nas na Zapadu.