Beanies instant kava idealna je za keto način života jer svojom teksturom bez glutena, mliječnih proizvoda i šećera daje jedinstven okus i aromu koji nas prate u onim nama važnim trenucima života.
Jeste li znali da je kava jedna od preteča civilizacije? Mnogi slučajni događaji i pronicljivi ljudi dali su nam proizvod bez kojega danas ne možemo zamisliti dan.
Jeste li se ikada zapitali kako je moguće da je jedan napitak svojim mirisom, okusom i efektom toliko poznat?
KAVA IMA SVOJU PRIČU
Kako u svakoj priči o utjecajnim proizvodima postoje službene verzije, tako postoje i određena nagađanja, pa ćemo krenuti s potonjim i mogućim scenarijem.
Postoji velika vjerojatnost da konzumiranje kave datira još od prije 3000 godina u Etiopiji. Kava je bila pravljena u obliku energetskog zalogajčića koji se dobivao u kombinaciji sa životinjskim mastima.
Dakle, moguće je energetski učinak kave prepoznat daleko u povijesti i to sve kako bi ratnici bili spremniji za predstojeće bitke.
KADA JE KAVA PRVI PUT OTKRIVENA?
Zapravo, u mit o ratnicima još uvijek nitko nije potpuno siguran, ali svejedno postoje određene pretpostavke o korištenju kave koje u sebi sadrže elemente legende.
Jedna od najpoznatijih legendi vezana je ponovno uz Etiopiju. Naime, etiopski pastir Kaldi jednog dana izveo je svoje koze na pašu. Ništa ne bi bilo sumnjivo da se toga dana koze nisu najele bobica s njemu nepoznatog grma.
Uočio je da se koze poprilično živahno ponašaju pa se hrabro odlučio probati nepoznate bobice. Naravno, shvatio je da ga one „dižu“, odnosno da mu je energija koju je potrošio jednostavno vraćena.
Svoje otkriće podijelio je s koptskim svećenicima koji su imali razvijenu tehniku namakanja plovova u vodi te jedenja i pijenja tekućine od istih plodova.
I tako je, ukratko, u počecima kava trebala biti prihvaćena kao vrhunski čarobni napitak.
PRVE TEHNIKE PRIPREMANJA KAVE
Kava je svoj put, dakle – prema najpoznatijim pričama – počela iz Etiopije gdje je otprilike do 9. stoljeća, preko Crvenog mora, stigla u Saudijsku Arabiju.
Oko 1000. godine razvila se tehnika planiranog sušenja i prženja sjemenki kave te od koji se počeo onda praviti napitak.
Ne treba uopće spomenuti kako je kava, pripremajući ju na taj način, postala prihvaćena i „udomaćena“ u čitavoj Arabiji.
Kako to obično biva, neko mjesto u novom razvoju trgovine s novim proizvodom postane središtem. U ovom slučaju je to bio Jemen, odnosno grad Mocha – ime jedne od najpopularnijih vrsta kave (caffe mocca).
KAKO JE POSTALA POPULARNA U EUROPI?
Osmanskim osvajanjima počeo je i transfer kave prema Europi jer su prije toga Arapi pedantno i posvećeno čuvali tajnu priprave kave. Za krijumčarenje kave u „nedozvoljen“ dio svijeta bila je predviđena čak i smrtna kazna.
U 16. stoljeću unutar Turskog carstva razvija se običaj svakodnevnog ispijanja kave, a polovinom stoljeća u Istanbulu se otvaraju prve kavane.
Stoga, mletački trgovci već 1570. godine kavu, zajedno s duhanom, dovoze u Veneciju (prethodno su ju već i venecijanski trgovci dovozili), gdje je polovinom 17. stoljeća otvorena prva kavana.
Domino efekt je pokrenut pa su, na temelju novih običaja i sklonosti uživanja u kavi, kavane počeli otvarati i ostali talijanski gradovi.
Novi napitak svidio se i papi Clementu VIII koji je odbio zabraniti kavu nakon što se na njega pokušao izvršiti pritisak o zabrani ispijanja.
Slijedom povijesnih okolnosti i ostalih utjecaja, kava se velikom brzinom proširila na ostatak Europe.
KAVA KAO NAČIN ŽIVOTA
Niti jedan proizvod koji ima svoj daleki korijen, u današnjem načinu poslovanja, ne može opstati ukoliko ne ispunjava kriterije „klijenata“, tj. nas kupaca.
Karikirajmo: zamislite da se sutra u prirodi pronađe biljka koja unutar nekoliko minuta pripreme izaziva vidljivo pomlađivanje kože. To bi bila revolucija i svatko tko bi bio uvoznik bi donosio oduševljenje za kupce, ali i za svoj džep.
Takav efekt je donijela kava. Naravno, u kontekstu otkrivanja načina pripreme, najefikasnijeg okusa i rezultata, pa sve do aparata za kućnu pripremu i razvoj ugostiteljstva – kava je neizostavni dio našeg svakodnevnog života.
Mirisi i okusi koji se pružaju u konzumiraju, bilo da se priprema kod kuće ili vani, mame nas iskoristiti upravu tu energiju koja nam je vraćena.
Pritom, uz kavu nikada nismo sami. Ona je sveprisutna – u onim najgorim i onim najboljim trenucima našeg života.
U kontekstu socijalne kulture, kava je s opravdanjem dobila „kraljevski“ tretman i svjedočimo kako ljude oko nas gotovo ništa ne može spriječiti u uživanju i ispijanju tog čarobnog napitka.
Upravo iz tog razloga u našu Bioera ponudu stigla je nova kraljica okusa, mirisa i zadovoljstva!
BEANIES GLUTEN FREE KAVA
Znamo da se danas na tržištu može pojaviti sve i svašta, pa niti kava nije pošteđena takve moguće situacije.
Zato danas imamo „kave“ i kave, one proizvode koje ćemo konzumirati kada god stignemo i možemo te one koje ćemo konzumirati samo kako ne bismo uvrijedili domaćina.
Mi smo, naravno – kao i za sve proizvode – izabrali onu kavu koja odgovara standardu kvalitete svih naših proizvoda.
Beanies kava, kako je i navedeno, je potpuno gluten free instant kava koja svojim čarobnim mirisom zavodi u bilo koje doba dana želite: jutro, podne, popodne ili večer.
POSEBNOST BEANIES KAVE
Osim što zavodi, ispunjava, daje energiju i uvlači se pod kožu – Beanies instant kava je ona vrsta kave koja svoju kvalitetu temelji na tome da ne remeti vaš proces i zdrav način života.
Prema tome, Beanies kava je:
- keto friendly
- zdrava
- kvalitetna
- iz održivih izvora
Naravno, mi ne bismo bili mi kada u našoj ponudi ne bi imali više vrsta kave, a sve u cilj zadovoljstva mirisa, okusa i ukusa kupaca.
Tako možete uživati u svojem prvom koraku u dan uz Irish Cream, kroz dan podići svoju energiju dozom Beanies duple čokolade, a večer ostaviti, za primjerice, kombinaciju cimeta i lješnjaka.
Naravno, tu su i ostali fantastični okusi poput karamele, vanilije i lješnjaka. Ukoliko ste osoba koja voli imati više okusa na okupu – i tu smo se pobrinuli za set od 12 okusa!
TAJNA BEANIES KAVE
Beanies kava instantno obuzme i očara svojim okusima te se potpuno zaigra s nepcem i osjećajima.
No da bi kava bila vrhunske kvalitete i bogata aromom, mora se pripremati prema točno određenoj recepturi, i to iz održivih izvora kako bi okus i jačina bili autentični.
Pri tome, u procesu dok ne dođe do police ljubitelja kave – mora imati utvrđene svoje vrijednosti i svrhu. Dakle, Beanies kava ne može biti obična instant kava i zato je na globalnoj razini smatraju posebnom.
Jasno, Beanies je prema tome neobična, a opet fenomenalna kava koja dolazi:
- s malo kalorija
- bez glutena, pšenice i mliječnih proizvoda
- bez šećera
- bez orašastih plodova
- pogodna za vegetarijance i vegane
Priprema kave je također instantna, kako ne biste gubili vrijeme i vlastite trenutke za opuštanje i uživanje.
Uz žlicu ili dvije Beanies kave u šalici dodaje se vruća voda, a najbolju aromu i puninu okusa osjetit će se kada nije dodan šećer. Uz znanje da kava ima svega 2 kalorije – jutarnji ritual ili pauza bit će nam podjednako dragi.
ZAKLJUČAK
Nije potrebno biti stručnjak u psihologiji, sociologiji ili nekoj drugoj grani znanosti kako bi znali da nam je svima kava neizostavna prijateljica svakoga dana.
Većina ljudi ju konzumira ujutro, a prema nekim istraživanjima, kava zauzima mjesto doručku. Povijest nam je pokazala zašto je tome tako ?
Bilo da kavu pijemo pokrećući vijuge u vlastitim mislima, hodajući ulicom, nakon ručka ili u kasno poslijepodne – Beanies kava jednostavno vraća energiju i zadovoljstvo.
K tome, oduševljava okusima, a s obzirom da je bez šećera, glutena i s malo kalorija, ne remeti postojeće zdravlje te ostaje u našem tijelu nezamjetna i efikasna.
Nema te šalice i nepca kojima Beanies instant kava neće staviti osmijeh na lice ?
Izvori:
volimkavu.com/povijest-kave
brilliantagency.co.uk/blog/digital/9-years-of-beanies-flavour-coffee
geografija.hr/kava-kratka-povijest-napitka-ukorijenjenog-u-nasoj-svakodnevici