Keto ljeto je pred vratima i vrijeme je da oblikujemo svoje tijelo aktivnostima kako bismo mogli uživati u čarima sunca i mora.

Iako je relativno kišovit i nepredvidljiv, travanj nam se polako ali sigurno približio svome kraju.

Želimo biti sigurni u trenutne rezultate u oblikovanju tijela te ih poboljšati za buduće vrijeme; tj. keto ljeto ????

Da, iako smo u proljetnom razdoblju – ljeto će naglo doći i „razgolitit“ nas dok uživamo na zasluženom i tako potrebnom odmoru.

Stoga, cvjetanje podrazumijeva dodatne mogućnosti za svakodnevne aktivnosti u oblikovanju tijela i redefiniranje onoga što nam je poznato.

Dakako, bez pravilne prehrane i pomne strategije – dovodimo u pitanje moguće željene rezultate, a to svakako ne želimo.

Upravo zato u ovom blogu donosimo kako i zašto je keto dijeta i njezina prehrana u sjajnom skladu s vježbanjem i potrebnom za oblikovanjem tijela.

Stoga, ako je proljeće simbol ponovnog buđenja, neka onda i naše tijelo doživi novo keto ljeto u koračanju do zadovoljstva.

Programi treninga i prehrane usmjeravaju se na pomno biranom jelovniku (foto: pexels)

MORE PROGRAMA

Znamo da je, shodno pripremama za ljeto, svima na raspolaganju pregršt trening programa koji govore o sjajnim rezultatima i mogućnostima.

Naravno, tu se nalaze članci o gubljenju kilograma u samo mjesec dana pa sve do ozbiljnih i razrađenih dugoročnih planova za prehranu i oblikovanje tijela.

Većinom se, ono što je poznato, programi treninga i prehrane usmjeravaju na pomno biranom jelovniku u sinkronizaciji s tjelesnim vježbama.

Tako možemo pronaći vježbe izdržljivosti, snage, formaciji mišića, istezanja… pa sve do točno određenih rasporeda kada što trebamo raditi.

Keto dijeta je način života (foto: pexels)

DUGOROČNA KORIST

Ketogena dijeta, ukratko, uči tijelo koristiti masti kao primarni izvor energije. Time ugljikohidrati gube svoj primat i tjelesno stanje ketoze polučuje svoje prve efekte.

Za razliku od velike većine programa za tjelesno mršavljenje i vježbanje – ketogena dijeta uključuje nekoliko važnih čimbenika:

 • dugoročnu korist za tijelo i duh
 • brže sagorijevanje kalorija
 • topljenje masnog tkiva

Budući da u javnosti nije još posve razjašnjeno kakva je ketogena dijeta i za koga je namijenjena – važno je napomenuti kako je keto zapravo – način života.

Vježbanje, prehrana i zdraviji život traže istraživanje i upoznavanje (foto: pexels)

NAČIN ŽIVOTA

Ketogena prehrana doživjela je pravi boom i popularnost 2018. godine, a do danas slobodno možemo reći kako je keto dijeta zapravo način na koji živimo.

Upravo zato postoje i različiti pristupi keto dijeti:

 • visokoproteinska
 • ciklička
 • standardna
 • ciljana dijeta

Baš zato što je drugačija, iziskuje disciplinu i oslobođen mentalni pristup, ali i istraživanje i upoznavanje – keto dijeta time nagrađuje eksplicitnim rezultatima.

Prilagođeni svom tijelu i izvoru energije – trening itekako može biti efikasan (foto: pexels)

PRIPREME ZA VJEŽBANJE

Postoji određen broj tekstova i video uradaka koji dovode u pitanje smislenost određenih vježbi i treninga zbog nedostatka ugljikohidrata.

Taj stav je pomalo na liniji „odgovaranja“ od aktivnosti. Ono što je važno napomenuti – trening može poboljšati sve elemente.

Stoga, efikasan trening na ketogenoj prehrani i dijeti može se postići:

 • pravilnom i uigranom rutinom (disciplinom)
 • samokontrolom
 • korištenjem keto friendly pripravaka
 • izbjegavanjem unosa rafiniranog šećera

Svaki detalj i utemeljenje na provjerenom znanju daju još bolje rezultate na mišićnoj masi, stabilnosti i povećanju energije, kao i na rezultatima mršavljenja.

Steći pozitivne navike i paziti na dodatke prehrani nije lako, ali je isplativo (foto: pexels)

SAVJETI ZA KETO LJETO I DOBRO OBLIKOVANO TIJELO

– RUTINA VJEŽBANJA

Jedna od najvećih prednosti ketogene dijete jest ta da je u skladu s treninzima ali ne pod svaku cijenu.

Prilagodba na keto način života može potrajati i do nekoliko tjedana, ovisno o osobi i metabolizmu koji doživljava korjenitu promjenu.

To znači da, ukoliko imate manjak energije, ne osjećate se najbolje ili jednostavno niste taj dan sposobni odraditi trening – ne prisiljavajte se.

Upravo zbog promjena koje metabolizam doživljava – u redu je odgoditi vježbanje i dati tijelu i umu malo predaha.

Zapamtimo, promijenili smo način na koji dobivamo energiju te moramo razmisliti koliko čega koristimo i zbog čega tijelo treba dodatnog „benzina“.

Međutim, isto tako, kada vježbamo i osjetimo trening izazovnijim nego što je prije bio – ne treba odustati. To spada u simptome promjena koje smo naveli.

Dakle,  slušati sebe i svoje tijelo je vrlo važno! Proces traje i svaka etapa postaje lakša kada se tijelo prilagodi ketogenoj prehrani.

Ukoliko simptomi poteškoća ne prestaju – trebamo razmisliti koji pristup keto dijeti trebamo dati priliku zbog energije koja je potrebna tijelu.

–  PAŽLJIVO U KORIŠTENJU DODATAKA PREHRANI

Kako ne bismo upali u zamku proizvoda koji se reklamiraju pod krinkom keto-friendly, a zapravo sadrže rafinirani šećer – važno je informirati se, istražiti i provjeriti ponuđene proizvode.

Bilo prije ili poslije treninga, nagradite se provjerenim i dostupnim prirodnim zaslađivačima, slatkim namazima ili keto pločicama.

–  VJEŽBANJE JE AKTIVNOST GUBLJENJA KILOGRAMA

Naše tijelo je fleksibilan i savršeno izrađen mehanizam koji se može prilagoditi svemu. Od dugotrajnog sjedenja do istrčavanja maratona.

Prijelaz na keto pristup je postepen jer metabolizam doživljava veliku promjenu (foto: pexels)

PRVI DANI

Kako bismo krenuli u keto ljeto i avanturu bez granica, od izuzetne važnosti je upoznati se sa procesom „napajanja“ tijela.

U kontekstu treninga, prvi dani mogu biti označeni umorom i iscrpljenošću; u prijelaznoj fazi ne proizvodimo dovoljno energije iz masti.

I to je sasvim normalno. Zato je prijelaz na keto pristup postepen; on označava proces koji ne traje dugo, no tijelu je itekako važan.

Ostati u bilo kakvom pokretu neopisivo je korisnije nekretanja (foto: pexels)

KARDIO (AEROBNE) VJEŽBE

Keto ljeto i kardio vježbe idu fantastično ruku pod ruku gdje je naglasak stavljen na pluća i srce te na aktivnost mišića i poticanje mršavljenja.

Između ostalog, kardio vježbe uključuju iskorištavanje masnoća kao glavnog izvora energije.

Prema tome, sjajno je da budemo aktivni u umjerenom intenzitetu s vježbama kao što su:

 • brzo ili brže hodanje
 • vožnja biciklom
 • trčanje
 • plivanje

Stoga, važno je ostati u pokretu jer je ono neopisivo korisnije od bilo kakvog nekretanja.

Naposljetku, sigurni smo da ste do sada mogli pročitati kako keto prehrana ne ide zajedno s dizanjem utega ili sličnim vježbama.

Istina je da nam je potrebna glukoza pohranjena kao glikogen u mišićnim stanicama jer u suprotnom svaka dulja aktivnost predstavlja problem.

Stoga, svaki trening možete modificirati prema svojim potrebama i razinom energije koju tijelo treba.

To mogu biti kratke i intenzivnije aktivnosti s manjim brojem ponavljanja te većim odmorom između same aktivnosti.

Za treninge s duljim periodom ali većim brojem ponavljanja – možemo primijeniti, primjerice, ciklički pristup prehrani.

Neka keto ljeto započne promjenom (foto: pexels)

ZAKLJUČAK

Keto dijeta, prehrana i način života idu ruku pod ruku s treninzima. Važno je pratiti ritam i dinamiku vlastitog tijela i uočiti koje informacije nam ono šalje.

Ketogena prehrana prije svega trenira tijelo u otpuštanju viška masnoće i rješava se ugljikohidrata kao jednog od primarnih problema današnjice.

Ukoliko želite keto ljeto i sjajno oblikovanu figuru – aktivnosti u svakom smislu od velikog su značaja.

To ujedno znači kako moramo promijeniti paradigmu o zdravlju, prehrani i doživljaju vlastitog tijela.

Neka keto ljeto počne promjenom i stavi nam na lice osmijeh koji svi zaslužujemo.