Smijem li jesti slatko vrijeme keto dijete ili pošto – poto izbjegavati tu potrebu? Kako tretiram svoje tijelo? To su samo neka od vrlo važnih pitanja današnjice i odgovor nikada nije jednostran i jednostavan.

Ketogena dijeta uči tijelo koristiti slobodne masne kiseline kao izvor energije. Budući da mozgu kiseline ne mogu biti primarni pogon, ovom dijetom tijelo trebamo dovesti u stanje ketoze. Tada naš mozak koristi ketonska tijela kao izvor energije umjesto ugljikohidrata.

Različiti recepti dijeta za oblikovanje tijela na prirodan način utemeljeni su na znanju, iskustvu i shvaćanju kako se ljudsko tijelo ponaša. Tako smo se do sada mogli uvjerili da je tijelo moguće prilagoditi novim navikama. Bez problema možemo osposobiti „kotačiće“ kako bi radili brže, efikasnije i prirodnije.

Stanje ketoze je, ukratko, kada ketonska tijela, koja se ubrzano proizvode i nakupljaju u krvi, nastaju zbog nepotpune razgradnje masnih kiselina u jetri. U tom slučaju, tijelo koristi ketonska tijela kao primarni izvor energije.

foto: pixabay

UGLJIKOHIDRATI I BJELANČEVINE

Keto dijetom, u biti i samoj ideji njezine metode, trebamo postići stanje minimalnog ili nikakvog unosa ugljikohidrata i bjelančevina. Točnije, unos hrane poput slatkiša i grickalica koja su siromašna hranjivim tvarima te koja izaziva ovisnost i dugoročnu štetu tijelu. Jesti slatko, dakle, nije preporučljivo, no ne treba očajavati.

Zato smo se pobrinuli da nadomak ruke bude samo čista priroda koju prihvaća keto prehrana. Tako bez grižnje savjesti za ulazak u radni dan s energijom možete iskoristiti džem od šumskog voća sa stevijom. Preporučujemo ga uz tost, iako se, naravno, slaže i sa kolačima, palačinkama i u beskonačnim drugim kombinacijama. Što onda za nas predstavlja apstinencija od “jesti slatko”? Pa slatko rješenje. :)

foto: pixabay

Neke od namirnica koje se preporučuju za vrijeme keto dijete:

  • Meso: svinjetina, govedina, divljač
  • Perad: piletina i puretina
  • Punomasni sirevi
  • Orašasti plodovi i sjemenke poput badema, oraha, lanenog sjemena ili sjemenki bundeve
  • Masna riba
  • Avokado
  • Neškrobasto povrće: paprika, rajčica, brokula, zelje

Vrlo važno je za znati kako su začini poput papra, soli, octa oni začini koji se savjetuju. Priznajte, sada kada ima začina, ne čini se ova keto dijeta tako nemoguća, jel da?

No što je sa slatkišima?

KETO DIJETA I SLATKO

Život je sladak poput šećera kojeg unosimo u sebe, a gorak kada taj isti šećer moramo izbjegavati. Kako smo naglasili, keto dijeta jednostavno traži izbacivanje ili minimalan unos ugljikohidrata iz prehrane. Nažalost, to se također odnosi i na sve slastice koje su napravljene od bijelog šećera i sličnih zaslađivača.

Ali ne treba očajavati. Nakon napornog dana, striktnog držanja keto jelovnika i plana prehrane, opustite se uz keto friendly Good Good Keto pločicu s okusom maline i cheesecake-a (čitajte: keto čokoladicu) ? Hrskavo, dijetalno i odličnog okusa, Keto pločica će instantno zamijeniti potrebu za čokoladom.

Ukoliko želimo postići stanje tijela – ketozu – taj put je lakši onoliko koliko nizak utjecaj ugljikohidrata na tijelo. Generalno, pojedinac može unijeti otprilike od 20 do 50 grama ugljikohidrata u tijelo.

Međutim, kada znamo da samo jedna čokolada ima otprilike od 50-ak grama pa nadalje, znamo kakav izazov to sa sobom nosi. A jednako tako znamo da su slatkiši i grickalice dizajnirani tako da nam tijelo uvijek traži još unosa.

Upravo zato, kada vas uhvati kriza i pomisao na posustajanje, uzmite čoko lješnjak namaz sa stevijom – tako neodiljiv i sladak, a istovremeno prirodan! Dakle, samo keto friendly ?

U keto dijeti ne preporučuju se klasični slatkiši, no keto plan uopće ne mora biti u opasnosti uz rješenja koja u Bioeri nudimo! Prirodni i keto friendly zaslađivači motiviraju i one koji svoj život nisu mogli zamisliti bez slatkog!

Tako želja za slatkim, u našem slučaju, postaje Good Good – jer samo visokokvalitetne prirodni proizvodi ispunjavaju naša očekivanja.

Izvori:

fitness.com.hr/prehrana/dijete/Ketogena-dijeta.aspx

fitness.com.hr/prehrana/dijete/Keto-jelovnik-i-popis-namirnica.aspx

fitness.com.hr/prehrana/dijete/Keto-dijeta-pitanja-i-odgovori.aspx