U posljednjih nekoliko godina često se spominje stevija, ali znamo li što je ona zapravo?

Stevija je zamjena za šećer napravljena od lišća biljke stevije. Okusom je čak oko 100 do 300 puta slađa od običnog šećera, ali nema ugljikohidrata, kalorija ili umjetnih sastojaka. S obzirom da se radi o intenzivno slatkoj biljci, stevija se koristila još od 16. st. kao zaslađivač u napitcima i čajevima. Kao alternativa bijelom šećeru, korištenje stevije donosi brojne benefite na području zdravlja.

Donosimo nekoliko razloga zašto ju uvesti u svakodnevnu prehranu.

Stevija kao zamjena za šećer

1. Utječe na stabilnost glukoze

Činjenica je da smo u većini prehrambenih namirnica okruženi šećerom. Čak i ako toga nismo svjesni, svima su nam poznati oni trenuci u danu kada iznenada osjetimo slabost i posegnemo za prvom čokoladicom u blizini jer osjećamo da nam je „pao šećer“. Pravilan unos šećera u organizam pomaže održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Uvođenje stevije u prehranu posebne benefite ima za osobe koje imaju dijabetes. Ako imate dijabetes, stevija vam može pomoći u održavanju razine šećera u krvi. Istraživanje iz 2010. pokazalo je da stevija značajno snižava razinu inzulina i glukoze.

2. Snižava kolesterol

Borbe s kolesterolom poznate su svima. Stres kao jedan od velikih neprijatelja u borbi protiv kolesterola jedan je od njegovih najčešćih uzročnika. A s obzirom da često nemamo kontrolu nad određenim čimbenicima koji dovode do pojave stresa, u borbi protiv kolesterola možemo se okrenuti prirodnim rješenjima. Stevija je svakako jedno od njih. Konzumacija praha lišća stevije može pomoći u kontroli kolesterola.

3. Pomoć svima koji paze na kalorije

Jeste li znali da med i javorov sirup kao prirodni zaslađivači kojima se često okrećemo sadrže isti broj kalorija kao i granulirani šećer kojeg izbjegavamo? Za razliku od njih stevija ima drugačije nutritivne vrijednosti. Evo podataka za 1 g pakiranja stevije:

  • Kalorije: 0
  • Proteini: 0 g
  • Masti: 0 g
  • Ugljikohidrati: 1 g
  • Šećeri: 1 g

Prema FoodData Central (FDC), stevija je kategorizirana kao „no-calorie“ namirnica. Ako se borite s kilogramima ili jednostavno pazite na unos kalorija na dnevnoj razini, korištenjem stevije ne dodajete nove kalorije. Upravo to ju čini boljim izborom od većine drugih zaslađivača.

Prednosti stevije

4. Briga za dječje zdravlje

Hrvatska je poznata kao zemlja koja u statistikama prednjači po broju oboljelih od pretilosti među djecom i mladima. Hrana i napitci koji sadrže steviju mogu imati ključnu ulogu u smanjenu kalorija koji dolaze iz nepoželjnih zaslađivača koji se nalaze u hrani koju konzumiraju djeca i mladi. Danas imamo brojne nove opcije i proizvode koje sadrže prirodne dodatke poput stevija, od umaka za salatu do grickalica ili slatkih pločica. Odabirom takvih proizvoda za svoju djecu pomažete im da konzumiraju manje slatku hranu i usmjeravate ih prema dijetalnoj prehrani.

S obzirom da su nam svima okusni pupoljci različiti, imajte u vidu da će vam trebati vrijeme da se prilagodite na njen okus. Neki ljudi smatraju da je gorka, dok drugi misle da stevija ima okus poput mentola. Isprobajte ju u jutarnjoj kavi ili pospite po zobenim pahuljicama i zaključite sami ????

Na našem webshopu pronađite proizvode na bazi stevije koji će vaš život učiniti zdravijim i kvalitetnijim. Isprobajte Slatko kao šećer (kombinaciju stevije i eritrola), stevija tablete ili slatke kapi stevije koje dolaze u raznim okusima.

Izvori:
Canva i Freepik jcomp (Freepik)