Ugljikohidrati s negativnim predznakom danas se nalaze u većini hrane koju svakodnevno jedemo. Međutim, s malo opreza možemo se vrlo lako pobrinuti za naše zdravlje, ali i nepce.

Sigurno ste do sada nebrojeno puta pročitali, čuli ili vidjeli razne priloge o zdravoj prehrani i aktivnom načinu života.

Teme oko zdravlja, prehrane i sastava proizvoda postale su globalna okosnica industrije oko kojih nema uvijek konsenzusa.

Zato je posljednjih godina na scenu stupilo mnoštvo organizacija, medija i pojedinaca koji putem društvenih mreža ukazuju što bi mogao biti točno najpoželjniji oblik prehrane.

U tom moru informacija nije se uvijek lako snaći. Teškoću prilikom učenja čine i nerijetko kontradiktorni pogledi.

Među tim informacijama, naravno, stavovi su najčešće provučeni kroz raspoređen i određen unos ugljikohidrata, bjelančevina i masti.

Tema koja je vezana za ugljikohidrate vrlo je važna jer kristalizira na što se točno odnosi, a spektar koji se odnosi na ugljikohidrate treba razjasniti i smjestiti u kontekst.

Prema tome, ugljikohidrati mogu imati loš glas s potpunim opravdanjem, no može se i dogoditi da loša reputacija nekih ugljikohidrata nema veze sa stvarnim stanjem.

Ugljikohidrati opravdano mogu biti na lošem glasu (foto: pixabay)

ŠTO SU UGLJIKOHIDRATI?

Naše tijelo treba energiju i zaista nije naodmet napraviti refleksiju kada se osjećamo umorno i iscrpljeno. Poglavito ako nam se to događa učestalo.

Ovdje su značajni makronutrijenti – „pogoni“ iz kojih naše tijelo dobiva energiju, a to su masti, proteini i ugljikohidrati.

Glavni izvor energije naše tijelo koristi glukozu koja nastaje kao rezultat razgradnje ugljikohidrata.

Dakle, samo po sebi, glukoza ne treba imati negativan predznak već se trebaju jasno definirati određeni procesi i koji su to ugljikohidrati našem tijelu poželjni.

Rafinirani ugljikohidrati dugoročno nisu isplativi (foto: pixabay)

DEBLJAJU LI UGLJIKOHIDRATI?

Kao što smo spomenuli, ugljikohidrati mogu biti na lošem glasu, ali neopravdano. Stoga, pogrešno je tvrditi kako su svi ugljikohidrati uzrok debljanja, odnosno da su nezdravi.

Budući da se ugljikohidrati zbog svoj širokog spektra nalaze i u dobrim i u nezdravim namirnicama – važno je napomenuti kako treba čitati deklaracije i ući u svijet tih odnosa.

Tako se, primjerice, ugljikohidrati u niskoj razini nalaze u zobi i grahoricama. Također, poželjno je, primjerice, razno voće, a možemo ih pronaći i u kruhu, kikirikiju, mlijeku…

Sve su to pokazatelji kako su ugljikohidrati jednostavno prisutni i kako pravilnim unosom možemo istrenirati tijelo da ih koristi za ono za što su namijenjeni.

Svi imamo potrebu pojesti nešto slatko, ali je važan izbor proizvoda s manjkom udjela rafiniranog šećera (foto: pixabay)

SAMO NEKA JE SLATKO…

Glavne vrste ugljikohidrata su vlakna, škrob i šećer. Pretpostavljamo da su vam vrijednosti ovih naziva poznati s deklaracija, odnosno nutritivnih tablica s proizvoda.

Svi smo iskusili onaj trenutak kada pojedemo nešto slatko i neposrednost energije nakon toga. Imamo osjećaj kao da nam je energija najoptimalnija te da će potrajati cijeli dan. Zaista dobar osjećaj.

Međutim, ubrzo dolazi do umaranja, a često i do gladi. Razlog leži u tome što su šećeri jednostavan oblik ugljikohidrata.

Bez obzira što tijelo brzo obrađuje i razgrađuje jednostavne ugljikohidrate (i baš zato) – svi smo svjesni koje efekte imaju na zdravlje, bez obzira o kojim se šećerima radi.

Prirodni šećer se nalazi, primjerice, u voću i žitaricama, dok je dodatni (bijeli) šećer – koji je svima nama vrlo primamljiv – zapravo okidač današnjih zdravstvenih problema.

Ključno promišljanje u ovom kontekstu su rafinirani ugljikohidrati i njihov utjecaj na zdravlje.

Tu je povezana tema i tipova dijabetesa za kojeg liječnici kažu kako je jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema na svijetu.

Unos praznih kalorija bez minerala, vitamina i vlakana postala je naša svakodnevica (foto: pixabay)

ŠTO SU RAFINIRANI UGLJIKOHIDRATI?

Rafinirani ili procesirani ugljikohidrati zapravo su jednostavni šećeri koji se dijele na šećere i rafinirane žitarice.

Šećeri su u svojoj esenciji prerađeni ugljikohidrati, dok su rafiniranim žitaricama, u procesu obrade, uklonjeni hranjivi dijelovi. Jedan od najboljih primjera je bijelo brašno od rafinirane pšenice.

Sigurno ste do sada puno puta slušali o „praznim“ kalorijama; razlog leži u dokidanju minerala, vitamina i vlakana.

Rafinirani ugljikohidrati najviše se nalaze u grickalicama, slatkišima, tjesteninama, bijelom kruhu, bijeloj riži, gaziranim pićima…

Dakle, hrana koja se, generalno, najviše u svijetu koristi ima i najštetnije rafinirane šećere. I zato je takva hrana dizajnirana da bude primamljiva, dostupna i varijabilna prema oblicima i veličinama.

Keto granola žitarice – idealno rješenje za doručak ili međuobrok (foto: pixabay)

HRANA S NISKIM UDJELOM UGLJIKOHIDRATA

Srećom, ne treba očajavati. Iako je najdostupnija hrana vrlo često brza, „s nogu“ i puna rafiniranih ugljikohidrata, uvijek ima rješenja.

Naveli smo da se ugljikohidrati nalaze u tjestenini. Međutim, savršena zamjena je Keto spaghetti – tjestenina sa samo 2,5% ugljikohidrata!

Ova Low Carb poslastica koju volimo je od škroba tapioke i proteina pšenice i čini jedinstven okus koji pomaže u sitosti i, najvažnije, zdravlju.

Nadalje, općepoznato je kako su žitarice u svijetu ultra popularani kada je u pitanju doručak ili međuobrok. Zato su iz linije Keto granola žitarice idealno rješenje.

S nižim udjelom ugljikohidrata, ove hrskave žitarice bit će savršeno rješenje jer možete započeti dan energično i zdravo, ili obnoviti energiju u pauzi. Savršene su jer:

  • nema glutena
  • nema soje
  • temelje se na prženim orašastim plodovima i sjemenkama

Stoga, uživajte u Keto granoli s prirodnim okusima cimeta, čokolade, kombinaciji maline i čokolade

Kada se želite zasladiti, keto kolačići su savršen izbor (foto: pixabay)

SLATKO NE MORA BITI NEZDRAVO

Traženje slastica i grickalica s manjkom udjela ugljikohidrata nije više nemoguća misija. Ono što odlikuje ovaj asortiman je opušten, zdrav i smislen pristup hrani.

I u takvom pristupu odabrali smo samo najzdravije i najukusnije slastice koje možete poželjeti.

Organski keto krekeri od zlatnog lana ili crnog sezama pojačat će imunitet i osvježiti nepce u međuobroku.

S niskim udjelom ugljikohidrata ne možemo promašiti, a krekeri sadrže svega 12 grama ugljikohidrata unutar 60 grama porcije. Izvrsno!

Kada se želite zasladiti, keto kolačići od kokosa ili kakaa napravljeni su za bezbrižno grickanje i uživanje!

Bez glutena, ovi kolačići bit će prava poslastica kamo god pošli, a s 80 posto manje ugljikohidrata od klasičnih kolačića – bit ćete ispunjeni dugotrajnom energijom i zadovoljstvom.

Promjenom naših prehrambenih navika možemo ostvariti zacrtane ciljeve i osjećati se ugodnije u vlastitom tijelu (foto: pixabay)

ZAKLJUČAK

Bez obzira na potrebe koje osjetimo, tijelo možemo uskladiti s realnim i zdravim potrebama i tako ga vratiti na prirodne postavke.

Suvremen način života donio je svoje poteškoće, no zahvaljujući novim pristupima prehrani – situacija za svakog pojedinca itekako može biti spašena.

Vrlo je važno pratiti nutritivne vrijednosti i sastojke proizvoda. Možda to, zbog općenitog nedostatka vremena, nekada nije jednostavno. Ali je isplativo.

Dugoročno, u promjenama naših prehrambenih navika, donosimo potpuno osvježenje i nove rutine bez kojih poslije možda više nećemo moći živjeti.

Dopustimo sami sebi da niži ugljikohidrati, obroci bez glutena, prirodno miješani i bogati okusi zavladaju našim obrocima jer će rezultati sami po sebi biti povoljni i značajno pozitivni.